Obuka: ECDL (European Computer Driving Licence)

Ukratko o obuci

ECDL® (European Computer Driving Licence) je međunarodno priznat certifikat računarske osposobljenosti koji verifikuje posjedovanje znanja o informacionim tehnologijama i korištenju računara. ECDL obuka i testiranje za sticanje ECDL certifikata je program standardizovan po oblastima (modulima) za lakše postizanje potrebnog nivoa informatičke pismenosti.

Ciljevi obuke

Cilj obuke je pružiti polaznicima elementarne informatičke vještine potrebne za nadogradnju postojećeg znanja i motivisati ih za dalje učenje. Obuka može poboljšati njihovu poziciju na tržištu rada te doprinijeti daljem razvoju profesionalne karijere u širokom spektru polja i industrija.

ECDL BASE obuka je osmišljena s ciljem da polaznici kroz niz praktičnih modula nauče koristiti računar i najčešće korištene softverske pakete - Microsoft Office. Stečena znanja i vještine mogu se primijeniti u svakodnevnom životu, a posebno za profesionalni razvoj polaznika.

Glavne teme ECDL BASE obuke i certifikacije uključuje:

  1. MODUL: Korištenje računara i upravljanje datotekama
  2. MODUL: Internet i elektronska pošta (Microsoft Office Outlook i Internet Explorer)
  3. MODUL: Obrada teksta (Microsoft Word)
  4. MODUL: Elektronske tabele (Microsoft Excel)

Svi učesnici obuke imaju mogućnost da urade samoprocjenu svoga znanja, poslušaju snimljene video materijale za određene module, te na kraju urade testiranje.

Nakon što potvrde svoje znanje, učesnici mogu koristiti usluge različitih certificiranih kuća na području Bosne i Hercegovine za sticanje certifikata. Proces certifikacije niti na bilo koji način nije odgovornost Ženskog foruma za razvoj, niti za istu može snositi eventualne troškove.


Priručnici i video zapisi sa obuka su izrađeni u sklopu projekta „Žene na izborima u Bosni i Hercegovini“ kojeg finansira Švedska, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a pripremio ga je Lanaco d.o.o. Banja Luka.

Komentari