Procjena Posljedica COVID-19 na društvo u Bosni i Hercegovini treće anketno istraživanje domaćinstava

Ovo je treće izdanje sveobuhvatnog, longitudinalnog anketnog istraživanja domaćinstava kojim je obuhvaćen utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na društvo u BiH. Istraživanjem su kroz duži vremenski period obuhvaćena ista domaćinstva tako da se njime mjere pozitivne i negativne posljedice pandemije bolesti COVID-19 na stanovništvo.

Ova treća edicija Istraživanja o društvenom uticaju COVID-19 na domaćinstva obuhvata i pokriva osam ključnih dimenzija:

  1. Utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje ljudi,
  2. Pristup uslugama,
  3. Ekonomska situacija,
  4. Strategije domaćinstava za zadovoljavanje osnovnih potreba u krizi,
  5. Obrazovanje i prelazak na online učenje,
  6. Odnosi i dobrobit,
  7. Javna percepcija odgovora na krizu, i
  8. Korištenje interneta, e-trgovina i digitalne usluge.

Istraživanje je usmjereno na ljude i kroz njega je fokus na dobrobiti ljudi. Kao takvo, detektira se pojavljivanje ranjivosti, snaga i mehanizama suočavanja ljudi. Također se bilježe posljedice pandemije COVID-19 na društvene interakcije i promjene u rodnom odnosu zbog promjena dinamike moći unutar domaćinstava.

Podaci u ovom istraživanju pokazuju da se društveni i ekonomski utjecaji pandemije COVID-19 još uvijek osjećaju i da su pojačani nedavnim porastom cijena hrane i energije. Nadalje, mentalno zdravlje stanovništva i dalje je ozbiljno pogođeno.

Ova publikacija služi kao poticaj za razgovor o navedenim temama te kao motivacija za akciju vladinih tijela, UN organizacija i donositelja odluka, s ciljem pružanja najefikasnije zaštite građankama i građanima u vrijeme krize. UN tim u Bosni i Hercegovini predano sarađuje kako bi podržao budućnost usmjerenu na odgovor na krizne situacije, oporavak i ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja.

Objavio/la undp u UNDP prije 7 mjeseci, 2 sedmice, 2 dana  ·  Javno    cloud_download 0    remove_red_eye 1198
Ovaj dokument je objavljen kao javno dostupan Preuzmi dokument

Komentari (0)