Procjena Posljedica COVID-19 na društvo u Bosni i Hercegovini drugo anketno istraživanje domaćinstava

Ova publikacija izdana je dok je Bosna i Hercegovina bila u vrhuncu trećeg vala pandemije COVID-19. Predstavlja drugo u nizu istraživanja domaćinstava koje su proveli UNDP i UNICEF, s fokusom na društveni utjecaj COVID-19.

Cilj istraživanja je pružiti detaljne uvide o posljedicama krize na pojedince i porodice, koji će poslužiti kao osnova za kreiranje budućih intervencija u socijalnom i ekonomskom kontekstu.

Izvještaj ukazuje na oslabljene sisteme i institucije. Analize ukazuju na vezu između finansijskih poteškoća domaćinstava i negativnih ishoda za porodice i djecu, poput prehrambenih problema, porasta nasilja i poteškoća s mentalnim zdravljem. Prelazak na online obrazovanje dodatno je produbio nejednakosti, stvarajući veći pritisak na roditelje i nastavnike. U kontekstu kućnih obaveza i brige, žene su, prema zapažanjima, nesrazmjerno pogođene pandemijom, suočavajući se s povećanjem brige i njege u domaćinstvu i kućnih poslova.

Izvještaj pruža uvide o uticaju pandemije i mjera za njeno suzbijanje na društvene odnose, s ciljem informiranja budućih mjera u društvenoj i ekonomskoj sferi.

Istraživanje iznosi dokaze o tome kako pandemija i mjere njenog suzbijanja utiču na živote i društvene dinamike, s nadom da će pomoći buduće reakcije u društvenom i ekonomskom domenu.

Ova publikacija služi kao poticaj za razgovor o navedenim temama te kao motivacija za akciju vladinih tijela, UN organizacija i donositelja odluka, s ciljem pružanja najefikasnije zaštite građankama i građanima u vrijeme krize. UN tim u Bosni i Hercegovini predano sarađuje kako bi podržao budućnost usmjerenu na odgovor na krizne situacije, oporavak i ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja.
Objavio/la undp u UNDP prije 7 mjeseci, 2 sedmice, 2 dana  ·  Javno    cloud_download 0    remove_red_eye 1184
Ovaj dokument je objavljen kao javno dostupan Preuzmi dokument

Komentari (0)