Blogovi

Forum žena za razvoj predvodi umrežavanje i žensko liderstvo u BiH

prije 5 mjeseci, 2 sedmice, 6 dana

Najnepovoljnije poslovno okruženje u regiji Zapadnog Balkana ima Bosna i Hercegovina. Stopa nezaposlenosti je vrlo visoka, posebno među ženama i mladima, zbog kombinacije više faktora, od nedostatka adekvatnih mogućnosti zapošljavanja i neusklađenosti obrazovnih programa s potrebama tržišta rada, pa sve do visokih poreza koji rezultiraju rasprostranjenom neformalnom ekonomijom (UNDP, 2021, str. 20). U februaru 2023. godine broj prijavljenih osoba na evidenciju nezaposlenih u BiH iznosio je 355.211, a od toga 206.245 žena, odnosno 58%. (Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, 2023).

U današnje vrijeme, do 70% radnih prilika nije oglašeno na jav  no dostupnim online platformama za zapošljavanje. Prema stručnjacima iz Deloitte Insights, budući tražitelji posla sve više trebaju koristiti svoje društvene mreže i male radne grupe kako bi ubrzali svoj profesionalni razvoj. Interni podaci LinkedIn-a pokazuju da lične preporuke mogu povećati šanse za dobivanje posla čak devet puta. U eri digitalizacije, virtuelno umrežavanje postaje nezaobilazan alat, naročito kada su tradicionalni načini umrežavanja ograničeni.

Svi smo, u nekom trenutku, naišli na osobe koje su nas podržale na različite načine, otvarajući nam nove prilike ili pružajući nam dragocjene savjete. Ovaj proces, poznat kao umrežavanje, donosi mnoge prednosti, naročito za žene koje zbog manjeg učešća u procesima odlučivanja i na liderskim pozicijama u firmama imaju manje kontakata i poslovnih prilika. Umrežavanje omogućava pristup dragocjenim informacijama, novim perspektivama i inspiraciji. Više od pukog sakupljanja kontakata, umrežavanje predstavlja izgradnju obostrano korisnih odnosa koji mogu obogatiti naš profesionalni i lični život. Zbog toga Forum žena za razvoj u sami centar svog djelovanja stavlja umrežavanje, mentorstvo i jačanje solidarnosti i saradnje između žena.

Imajući u vidu probleme sa kojima se u radom okruženju susreću žene u BiH, UNDP je u saradnji sa AIRE -Sustineri think tankom napravio publikaciju koja govori o neravnopravnostima na radnom mjestu. Ova publikacija je pokazala da unatoč zakonskoj jednakosti spolova u BiH, žene se suočavaju s duboko ukorijenjenom rodnom neravnopravnošću koja ograničava njihov pristup ekonomskim resursima i značajno smanjuje njihovu zastupljenost u ekonomskom odlučivanju. Tradicionalne rodne uloge dodatno opterećuju žene, posebno zaposlene majke, većim dijelom neplaćenog rada u domaćinstvu, što ih sprječava da preuzmu vodeće uloge u društvu. Ove prepreke su posebno izražene kada je riječ o pristupu kreditima i zemljištu, gdje nedostatak kolaterala i tradicionalni pogledi ograničavaju ekonomske mogućnosti žena. Rodni jaz u platama i profesionalna segregacija dodatno pogoršavaju materijalni položaj žena, povećavajući rizik od siromaštva, naročito među starijim ženama i samohranim majkama, dok obrazovne prednosti koje žene ostvaruju ne dovode do proporcionalne zastupljenosti u visokoplaćenim sektorima i rukovodećim pozicijama. Na ovom linku možete pročitati spomenutu publikaciju „Razotkrivanje neravnopravnosti u radnom okruženju u Bosni i Hercegovini“

Ovi podaci jasno ukazuju na potrebu za dodatnim naporima u promociji i podršci ženskom liderstvu u svim segmentima društva. Ključan korak u ovom procesu je identifikacija i eliminacija strukturalnih i kulturoloških barijera koje otežavaju učešće žena u javnom i političkom životu, naročito u manjim lokalnim zajednicama gdje su ženske liderke često suočene s dodatnim izazovima zbog patrijarhalnih shvatanja.

Da bismo prevazišli ove izazove, neophodno je stvoriti osnovu za saradnju i interakciju među svim relevantnim stranama, temeljenu na principima dijeljenja znanja, pravedne raspodjele resursa i međusobne podrške.

Pozivamo sve žene i muškarce da aktivno koriste platformu www.wf4d.ba kao resurs za umrežavanje i profesionalni razvoj.

Pročitajte priče  uspješnih liderki i lidera u Bosni i Hercegovini, koji svojim iskustvom i znanjem mogu poslužiti kao profesionalna inspiracija.

Međutim, ovo nije samo prilika da budete inspirisani njihovim pričama, već i da pronađete mogućnosti za stvaranje snažnih veza i umrežavanje. Kroz interakciju s liderkama i liderima koji su ostvarili značajan i prepoznatljiv uticaj u svojim oblastima možete pronaći nove pravce za svoj razvoj, učiti iz prve ruke i možda čak pronaći mentora koji će vam pomoći da oblikujete svoju budućnost.

Posjetite www.wf4d.ba i otkrijte kako možete stupiti u kontakt s ovim izvanrednim ženama i muškarcima. Neka vas njihova iskustva podstaknu da preuzmete aktivnu ulogu u svojoj zajednici. Ne radi se o pukom umrežavanju, već o prilici da zajedno gradimo društvo koje cijeni znanje, iskustvo i zajednički rad žena i muškaraca na ostvarivanju pozitivnih promjena.

Zajedno, korak po korak, možemo raditi na izgradnji bolje budućnosti za sve građanke i građane u Bosni i Hercegovini.

Komentari (0)