Marija Milić

Marija Milić, Banja Luka

Liderke Foruma za razvoj

 

Rezime:  Novinarka i urednica sa preko 20 godina iskustva u medijima, savjetnica za medije visokopozicioniranih političara u institucijama u BiH, predavač i trener na temu medija i političkog komuniciranja na brojnim programima u BiH, mentor u različitim medijskim projektima, medijska ekspertica Škole za političke studije Savjeta Evrope u BiH. Novinarsku karijeru uglavnom gradila u kompaniji „Ringier Axel Springer“ - u dnevnom listu „EuroBlic“ kao novinarka i odgovorna urednica. Dvije i po godine provela u Predsjedništvu BiH kao savjetnica za medije člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, godinu dana kao savjetnica za medije u Ministarstvu inostranih poslova BiH. Trenutno zaposlena kao pi-ar Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. Nedavno pokrenula i sopstveni biznis kroz usluge savjetovanja, edukacije i odnosa sa javnošću „MUDRA OVCA komunikacije“. Autorka njuzletera „Mudra ovca“ o politici, medijima i komunikaciji. Diplomirala novinarstvo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Neformalno obrazovanje sticala na različitim programima u BiH, kao i u Briselu, Strazburu, Londonu, Kini.

Iskustvo: 

April 2023 – danas: „MUDRA OVCA komunikacije“ s.p. Marija Milić (usluge savjetovanja, edukacije i odnosa sa javnošću), vlasnica

Sep 2021 – danas: Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, portparol

Decembar 2019 – avgust 2021, maj 2001-april 2016: IP „Euroblic press“ d.o.o. Banja Luka/RINGIER AXEL SPRINGER (novinarka i odgovorna urednica)

Oktobar 2018-decembar 2019: Ministarstvo inostranih poslova BiH, savjetnica za medije

April 2016-oktobar 2018: Predsjedništvo BiH, kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH, savjetnica za medije

2002-2004: AIM (Alternativna informativna međunarodna mreža/nova generacija-Zapadni Balkan), novinarka

2000-2001: Novinska agencija Republike Srpske (SRNA), novinarka

1999-2000: TMK radio Banja Luka (novinarka i voditeljka)

       -kolumnista više portala

2015 – danas: Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH; na listi eksperata (predstavnici privrede i prakse – društvene nauke/mediji i komunikacija); www.hea.gov.ba

Obrazovanje: 

Formalno obrazovanje: Univerzitet u Banjoj Luci, Filozofski fakultet - Odsjek za žurnalistiku, dipl. novinar (2003)

Univerzitet u Banjoj Luci, Fakultet političkih nauka, master studije – Međunarodne studije (apsolvent, u toku izrada završnog rada)

Neformalno obrazovanje:Politička akademija, Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i „Friedrich Ebert Stiftung“; jednogodišnji studij o izazovima u Republici Srpskoj i BiH, političkom sistemu i diplomatiji (2007)

Škola za političke studije Savjeta Evrope u BiH, BiH i Strazbur (2013)

Queen Mary University London (London i Edinburg) – tronedjeljni Fellowship u organizaciji Ambasade Velike Britanije u BiH, programska inicijativa za prepoznavanje lidera u različitim sektorima u BiH  (2016)

European Journalism Centre, program „Towards integration“ – Brisel/Strazbur (2006); program za jačanje mreže novinara u Evropi sa fokusom na kreiranje novinarske mreže Zapadnog Balkana i jačanje uloge u procesu evropskih integracija

China Foreign Affairs University and Fujian Foreign Trade and Economic Cooperation Official’s Training Centre, tronedjeljni program: „Seminar for Diplomats of Bosnia and Herzegovina“ u organizacije Ambasade Narodne Republike Kine - Fudžou, Narodna Republika Kina (2017)

Vještine: Komunikacione vještine: predavač, trener, moderator, panelista na različitim programima, školama i konferencijama u zemlji i regionu na temu medija, komunikacije, politike; stalni predavač Škole za političke studije Savjeta Evrope u BiH; sarađivala sa brojnim organizacijama – Westminster Foundation for Democracy, Mirovna politička akademija (PRO-budućnost/CRC-USAID), National Democratic Institute, Konrad Adenauer Stiftung); jedna od autora dokumenta „Mediji u BiH: sadašnjost i budućnost“ (Policy Brief Alumni asocijacije Škole za političke studije Savjeta Evrope u BiH).

Mentorske vještine: mentor novinarskog tima u projektu „Roche newsroom“ – izvještavanje o temama u oblasti zdravstva.

Krizna komunikacija: vodila proces komunikacije kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH za vrijeme velikog političkog izazova u BiH i regionu – pokušaja revizije presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Organizacione i menadžerske vještine: rukovodila timom od 30 ljudi u dnevnim novinama – krizni menadžment i funkcionisanje pod pritiskom.

Strani jezik: engleski.

Interesovanja: Politika, mediji i komunikacija. Kultura dijaloga u javnom prostoru. Osnažena žena u politici i u javnom poslu.

 

Kontakt podaci: 

milic.marija@gmail.com

Komentari