Džana Brkanić

Džana Brkanić, Sarajevo

Liderke Foruma za razvoj

 

Rezime:  Džana Brkanić je diplomirana novinarka sa preko 17 godina iskustva rada u elektronskim i printanim medijima. Od 2013. godine radi kao izvještač sa suda te novinar na istraživanjima i izvještavanju o ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini, a od 2019. obnaša funkciju zamjenice glavnog i odgovornog urednika u Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine. Brkanić je autorica dva dokumentarna filma, „Pod zemljom“ koji donosi priču o ratnoj bolnici sagrađenoj četiri metra ispod zemlje u ratu u Olovu u kojoj je rođeno preko 500 beba i spašene stotine života, te filma „Četiri zida“ koji govori o umanjenju prava LGBTIQ osoba u BiH i regionu i napadima desničarskih i ekstremističkih organizacija na pripadnike zajednice. Tokom svog rada, doprinijela je i kao režiserka na filmu „Novinarstvo nije zločin“, te istraživač na dva filma o nestalim osobama i žrtvama ratnog seksualnog nasilja rađenih u produkciji BIRN-a BiH. Posljednjih godina djelovala je kao trener za mlade novinare i studente na brojnim radionicama za izvještavanje o žrtvama, nestalim osobama, izvještavanje sa suda i istraživačkom novinarstvu, a kao panelista učestvovala je na konferencijama u organizaciji UN, British Council, BIRN, Crvenog krsta, Udruženja novinara BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i drugih. Svakodnevno je gost bh. medija u kojima nastoji prikazati novinarski rad u borbi protiv korupcije, neefikasnosti procesuiranja najtežih krivičnih djela i zalaganju za poštivanje sudski utvrđenih činjenica, odnosno borbu protiv negiranja genocida i revizionizma.

Dobitnica je nagrade Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za svoje istraživanje o netransparentnom načinu prikupljanja humanitarnih sredstava za izgradnju bunara i džamija u Africi 2021., te kao dio redakcije BIRN-a BiH dobitnik je Specijalne nagrade European Press Prize 2020. godine zbog “napora i uspjeha u osiguravanju pravde za žrtve ratnih zločina”. Zajedno sa dvoje kolega 2022. ušla je u uži izbor novinarske nagrade Srđan Aleksić u kategoriji “za doprinos zajednici”, a 2023. godine od Britanske ambasade i British Council dobila je zahvalnicu kao mentorica u mentorskom programu za žene u medijima Zapadnog Balkana.

Iskustvo:

Prije rada u Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine, gdje je danas zamjenica glavnog i odgovornog urednika, Brkanić je do 2013. godine radila kao novinarka u nekoliko bh. printanih i elektronskih medija, te kao PR u agenciji za pružanje marketinških usluga.

Obrazovanje: Diplomirala 2007. godine na Fakultetu političkih nauka, Sarajevo, Odsijek žurnalistika.

Vještine: Kreativnost i uređivanje različitog sadržaja za medije i javnost, istraživačko novinarstvo, MOJO novinarstvo; mentorstvo, rukovođenje timom i organizacija, te prenosive vještine radne etike, saradnje, komunikacije i timskog rada; moderiranje javnim događajima i kreiranje PR sadržaja i aktivnosti; zagovaranje, javni nastup, te druge profesionalne i lične vještine.  

Interesovanja: Novinarstvo i mediji, vladavina prava i rad pravosuđa, programi za osnaživanje žena, dokumentarni filmovi.

Kontakt podaci: 

dzanagazibara@gmail.com

Komentari